Dury mag vieren in zijn 400e match in eerste klasse

wo 26/10/2016
Leider Zulte Waregem heeft zijn missie volbracht tegen STVV. Op Stayen had het zijn schaapjes al voor de rust op het droge: 0-2. Leye verzuimde het in de slotminuten om de 0-3 op het bord te zetten vanaf de stip.

Sleutelmoment: Kenny Steppe mocht zich gelukkig prijzen dat zijn weifelende tussenkomst op een ongevaarlijk schot van Valdivia in de 36e minuut niet tot de gelijkmaker leidde. Twee minuten later kon de Waregemse doelman opgelucht ademhalen bij de 0-2.
•Man van de match: Lukas Lerager kan koppen zoals weinig anderen op de Belgische velden. Drie van zijn vier doelpunten in de Jupiler Pro League liet de Deen via zijn knikker aantekenen.
•Opvallend: Een sterk spelende Mbaye Leye mag een assist bijschrijven, maar zijn andere statistieken ogen minder fraai: drie opeenvolgende strafschoppen gemist en al zes matchen niet meer gescoord.

Efficiënt Zulte Waregem heerst in het luchtruim

In een treffen tussen de gedeelde rode lantaarn en de fiere leider stonden er voor beide equipes belangrijke punten op het spel. Tot grootste daden inspireerde dat in de aanvangsfase niet, enkele kopballen en steekpassjes buiten beschouwen gelaten.

3373707524In de 19e minuut kon Stayen zich wel de keel schor schreeuwen na een vermeende penaltyfout op Djené, maar vijf minuten later werd dat gejoel in stilzwijgen veranderd. Assistkoning Kaya schilderde het leer vanop de rechterflank op het hoofd van Lerager: 0-1.

Een kleine tien minuten later waren de Truienaars dicht bij de gelijkmaker toen Steppe het leer op onorthodoxe wijze tegen zijn eigen doellat bokste, maar weer viel de opdoffer aan de overzijde. Het tweede Waregemse doelpunt was bijna een kopie van de 0-1, zij het met andere uitvoerders. De fauw kon op aangeven van Leye de 0-2 in hetzelfde hoekje binnenknikken.

Penaltymisser Leye deert competitieleider niet

Ook na de pauze kon de thuisploeg op geen enkel moment een echte vuist maken tegen de stevige organisatie van Zulte Waregem. De meer dan 500 uitgenodigde studenten op de STVV Student Night leefden zich bij gebrek aan goed voetbal dan maar uit door enkele drinkliederen aan te heffen.

2027636747Uiteindelijk duurde het tot de 75e minuut voor er weer doelgevaar te bespeuren viel op Stayen, maar de vrijgespeelde Proschwitz kon de Waregemse efficiëntie niet imiteren en schoot huizenhoog over.

Mbaye Leye mocht in de extra tijd nog de 0-3 binnenschieten vanaf de stip, maar de Senegalees vertikte het om zijn sterke match te bekronen. Treuren om de penaltymisser deed hij allerminst, want samen met zijn ploegmaats ontvangt Leye zaterdag als leider Club Brugge.

Dury: “Als Leye een strafschop mist, is dat mijn verantwoordelijkheid”

•Francky Dury: “We hebben een heel mature eerste helft gespeeld, met een goede focus. Sint-Truiden was goed in de duels, dus moesten we het spel controleren. Tien minuten voor de rust hadden we echt controle over de wedstrijd. In de tweede helft was het nog goed het eerste kwartier, maar nadien moesten we achteruit. Vooral op het einde zijn we goed weggekomen dat we de aansluitingstreffer niet tegen kregen. De penaltymisser van Leye? Als hij een strafschop mist, is dat mijn verantwoordelijkheid, dus is het ook mijn verantwoordelijkheid om dat in de toekomst op te lossen.”

Leko: “De twee keer dat Zulte in onze box kwam, was het goal”

•Ivan Leko: “Zulte Waregem is een moeilijk te bespelen ploeg, maar onze start was goed. De twee keer dat Zulte in onze box kwam, was het goal. Dat is jammer, want onze tweede helft was beter. Ik ben een beetje gefrustreerd, want we zijn een ploeg die kan voetballen. We moeten iets meer “killer instinct” hebben, want als wij eerst scoren, is het een andere wedstrijd. Nu moeten we in de volgende wedstrijden met nog meer grinta resultaten behalen.”