Anderlecht-icoon en ex-international Martin Lippens (82) overleden

wo 02/11/2016
Anderlecht rouwt om Martin Lippens. Die maakte deel uit van het legendarische paars-wit van de jaren 50 en 60, met onder meer Paul Van Himst, Wilfried Puis en Jef Jurion. Lippens speelde ook 33 keer voor de Rode Duivels, maar hij nam nooit deel aan een groot toernooi.

Martin Lippens speelde in zijn carrière maar voor 1 club: Anderlecht. Hij sloot zich op zijn 12e aan bij de club en debuteerde in 1954 in de eerste ploeg.

2139897451Lippens voelde zich het best als waterdrager van de meer aanvallende Jef Jurion. Aan de zijde van ook nog Paul Van Himst en Pierre Hanon speelde Lippens drie keer op een rij kampioen.

Later schoof het Ketje een linie achteruit en als centrale verdediger maakte hij deel uit van een nieuwe superploeg bij Anderlecht, met ook nog Jan Mulder, Johan Devrindt en Wilfried Puis.

Met die ploeg speelde hij nog twee keer kampioen en behaalde hij ook een eerste (bescheiden) succes in Europa. In 1963 was hij aanvoerder van Anderlecht toen het in de kwartfinales van Europacup I werd uitgeschakeld in Dundee.

Een jaar later speelde hij een opmerkelijke rol in de dubbele confrontatie met Bologna, die na een gelijkspel in een derde neutrale wedstrijd (in Camp Nou) beslist moest worden door een muntje op te werpen. De eerste keer bleef de munt in de modder steken, de tweede keer koos aanvoerder Lippens juist en mocht Anderlecht een ronde verder.